Harz
Kastelen, bochten, mijnbouw & DDR historie
Lees verder
Duitsland
5 dagen
Reisprogramma
Onderdeel van de reis
  • Bergen Tekst bergen
  • Bijzondere gebouwen Tekst bijzondere gebouwen
  • Bosrijk Tekst bosrijk
  • Vast hotel Tekst vast hotel
Deze motorrondreis nu boeken

 

Harz

Kastelen, bochten, mijnbouw & DDR historie

In het jaar 968 werd al melding gemaakt van mijnbouw in de Harz. In het gebergte werd vooral zilver en later ook koper, lood en zink gewonnen, totdat de mijnen in de 20ste eeuw werden gesloten. Rond 1800 waren de mijnen van de Oberharz ruim 500 m diep en daarmee de diepste ter wereld. Het IJzeren Gordijn scheidde het gebergte in een DDR-deel, en een kleiner deel op West-Duits grondgebied. Op 1 Juli 1990 viel definitief het doek voor de DDR maar nog steeds kun je de sporen uit die tijd nog terugvinden. De oude grens heeft een brede groene strook achtergelaten als "litteken" in het Harz Gebirge.
heenreis naar Ennigerloh

Dag 1 - heenreis naar Ennigerloh

Verlaat het Ruhrgebied: welkom in de natuur!
Van midden Nederland tot de Harz is ca. 450 km. Dus voor een mooie toerrit splits je die route het best in twee. Dit eerste gedeelte gaat redelijk snel door het industrie gebied van Keulen naar het gezellige stadje Ennigerloh.
Ennigerloh - Hahnenklee

Dag 2 - Ennigerloh - Hahnenklee

Lekker sturen: vom "Schloss" zum "Schloss"
Natuurlijk verwacht je veel kastelen in Duitsland en je ziet ze ook zeker op deze route. Vergeet voorla niet Schloss Rheda te bezoeken. Ca. 100 km. voor Hahnenklee begint het "echte" Harzgebirge. Geniet vast van de vele bochten.
Rondrit vanuit Hahnenklee

Dag 3 - Rondrit vanuit Hahnenklee

Een route met een historisch tintje
Een van de hoogtepunten van deze rit is de Burg Regenstein. Het in de rotsen uitgehouwwen kasteel van rond 1100 is 1750 tot een Fort omgebouwd. Maar let vooral ook op de littekens uit de DDR tijd. In Hohegeiss zie je nog de betonweg die langs het IJzeren Grodijn heeft gelopen.

Elk jaar ga ik een paar dagen met mijn dochter motorrijden. We hadden de Eifel en Ardennen al vaak gehad, de Harz was écht iets anders en is ons zeer goed bevallen!

Frans & Milou
Rondrit vanuit Hahnenklee

Dag 4 - Rondrit vanuit Hahnenklee

Route langs duizend bochten
Een route voor de sportieve tourrijders. Veel bochten maar ook veel bezienswaardigheden. Neem eens een kijkje in het mijncomplex van Rammelsberg of ontdek het idyllische stoomtreintraject van de Brockenbahn.
Hahnenklee - Nederland

Dag 5 - Hahnenklee - Nederland

Snel of toerend terug?
De route laat je nog ca. 150 km. genieten van een mooi landschap. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor snel terug naar je eigen woonplaats. Of neem je echt de tijd en boek je nog een extra nachtje op de terugweg?

Deze motorrondreis nu boeken? Dat kan!

Nu boeken

Laat je inspireren door andere rondreizen van Motoerit:

Schotland
9 dagen
Atlantic Coast

Atlantic Coast

Slinger langs de grillige Schotse kust: geniet van de prachtige vergezichten, bochtige wegen en geniet van de Schotse cultuur....

Bekijk reis
Zuid-Ierland en Wales
13 dagen
Wild Atlantic Way & Brecon Beacons

Wild Atlantic Way & Brecon Beacons

Een reis door de Wales en Ierland over kale vlaktes en groene heuvels. It ticks all the boxes......

Bekijk reis
Noorwegen
12 dagen
Noorwegen - de Fjorden

Noorwegen - de Fjorden

Deze reis naar Noorwegen 'ticks all the boxes': Fjorden, gletsjers, tunnels, haarspeldbochten en desolate landschappen. ...

Bekijk reis
Motoerit Binnen 24 uur reactie
  Goede nacht, waar kunnen wij je mee helpen?